Yellow Submarine: wat heeft het nummer van The Beatles met de stad Utrecht te maken?

Beatles Museum Alkmaar Column

Een tijdje geleden kondigden LEGO en The Beatles samen aan dat er een bijzonder bouwpakket op de markt zou komen. De iconische Yellow Submarie, naar het gelijknamige Beatlesnummer uit 1966 en de tekenfilm uit 1968 zou begin november in een doos met 550 onderdelen te koop zijn. Voor de LEGO-liefhebbers én natuurlijk voor de Beatlesfans. De set zal bij menigeen op het verlanglijstje voor Sint of Kerst hebben gestaan. Ik had het geluk hem zomaar ter ere van mijn verjaardag te krijgen. Van lieve vrienden.

A dream come true
Het nieuwe LEGO-model verscheen in de Ideas-serie van de Deense speelgoedfabrikant. LEGO-fans kunnen online ideeën aanmelden. Het idee dat de meeste stemmen krijgt, wordt in overweging genomen door LEGO. Het lukte de Canadese Kevin Szeto om de Yellow Submarine er ‘door’ te krijgen. Zodoende zitten wij allemaal te bouwen aan de keukentafel, tijdens de donkere dagen rond Kerst. Justin Ramsden, ontwerper bij LEGO, noemde het a dream come true. Kevin mocht zijn LEGO-ontwerp onder andere presenteren in een grote speelgoedwinkel in Liverpool.

Zelfs de verpakking is een plaatje!
Met de inhoud van de LEGO-doos kun je dus de Yellow Submarine nabouwen. Daarbij kan het dak van de onderzeeër er afgehaald worden, waardoor de losse Beatlesfiguren achter elkaar in de boot plaats kunnen nemen. John, Paul, George en Ringo lijken als LEGO-figuurtjes verdacht goed op hun real life-versie. Ook is er nog een fantasiefiguurtje aan de set toegevoegd, Jeremy genaamd. De onderzeeër is vrolijk uitgerust met propellers, periscopen, een roer. In de cockpit zijn de nodige details opgenomen. Geen haastklus dus. Ook de de verpakking is met zorg ontworpen en bevat de tekeningen uit de oorspronkelijke film. Al met al een plaatje! Klik hier om de LEGO Submarine in actie te zien.

Het volkslied van the sixties
Hoe zat het nu precies met het nummer Yellow Submarine en de totstandkoming van de tekenfilm? Al in 1966 verscheen het vrolijke kinderversje, gezongen door Ringo Starr, op het Beatlesalbum Revolver. Het kwam ook uit als single, samen met Eleanor Rigby. Een vrolijk mopje van nog geen drie minuten, met een refrein dat je meezingt als het volkslied van de sixties. Of was dat All You Need Is Love? In Engeland stond Submarine vier weken op de eerste plaats van de hitparade. Paul schreef het lied speciaal voor Ringo, rekening houdend diens beperkte vocale bereik. Het kinderliedje ging aanvankelijk over onderzeeërs in allerlei kleuren, maar uiteindelijk bleef alleen de Yellow Submarine over.
Wat doet Utrecht in Yellow Submarine?
De basis van Yellow Submarine werd op 26 mei 1966 in de Abbey Road Studio’s opgenomen. De oorspronkelijk versie van het nummer bevatte een gesproken intro, door Ringo Starr. Daarin noemt hij vreemd genoeg de Nederlandse plaats Utrecht. Het is een raadsel waar dat vandaan komt, maar het zit er wel degelijk in. Luister maar eens!
And we will march to free the day
To see them gathered there
From Land O’Groats to John O’Green
From Stepney to Utrecht, to see a Yellow Submarine.

In polonaise door de studio
De bonte verzameling geluidseffecten werd bedacht en opgenomen op 1 juni van dat jaar. Het is ontzettend leuk en interessant om eens te horen hoe dat nummer in Studio 2 van Abbey Road tot stand kwam, hoe de geluidseffecten werden toegevoegd en wie daar allemaal aan bijdroegen. Zo liep roadie Mal Evans met een grote trom voor zijn buik door de studio, met de rest van de aanwezigen er zingend in polonaise achteraan en is het Georges vrouw Pattie Harrison (Boyd) die we de hoge gilletjes horen slaken in het fragment met drinkende mensen. John Lennon blies bubbels met een rietje in een glas water. Er is veel leuks te ontdekken. Luister naar dit fragment van de Fab4Cast over het opnameproces. Je krijgt ineens meer waardering voor zo’n nummer, hoor ik één van de presentatoren zeggen. En dat klopt ook wel, als je er achter komt dat er toch best wat aandacht is besteed aan het kinderliedje.

The Beatles waren verplicht nog een film te maken
Ja en toen kwam er dus ook nog een tekenfilm. Dat had met contractuele verplichtingen te maken. De groep had in 1964 met United Artists vastgelegd dat er de komende jaren een aantal bioscoopfilms gemaakt zouden worden. Na A Hard Day’s NightHelp!  had de band echter haar interesse in het maken van speelfilms verloren (Magical Mystery Tour was een televisiefilm). Dus werd er een tekenfilm in elkaar gezet, die overigens hele goede kritieken kreeg. United Artists vond het aandeel van The Beatles echter toch te klein en bleef vragen om de ‘derde film’ die nog geleverd moest worden. Dat werd uiteindelijk Let It Be. Maar in Yellow Submarine zien we de band dus vooral als tekenfilmfiguren. John, Paul, George en Ringo zijn alleen in het laatste clipje van de film te zien, waarbij ze een soort afkondiging doen:

The Beatles sloten Yellow Submarine in hun hart
Jaren later spraken de vier Beatles altijd met veel plezier over de tekenfilm. Hoewel ze slechts zijdelings bij het project betrokken waren, lag de rolprent hen na aan het hart. Toen John’s jongste zoon Sean rond 1979 de tekenfilm bij een vriendje thuis zag, herkende hij zijn vader. ’s Avonds vroeg hij John: waarom zit jij in een tekenfilm? Zo leerde hij dat zijn vader in een band had gespeeld die The Beatles heette.

Nog voor middernacht
Om terug te komen op de LEGO-set. Hij staat bij ons thuis naast de Kerstboom. Ereplekje. Het bouwsel zat diezelfde avond, net voor middernacht, in elkaar. Niet omdat ik daar zelf nu zo’n talent voor heb…. Er woont hier nog iemand, die er niet van af kon blijven.

– Anne Hurenkamp –

Anne Hurenkamp blogt wekelijks over haar liefde voor The Beatles. Je kunt haar blog hier lezen of door je via e-mail te abonneren op www.Beatlestalk.blogspot.nl