HISTORIE

Voordat je de wereld van The Beatles instapt in het nieuwe Beatles museum Alkmaar, is het zeker belangrijk om te weten hoe dit museum, dat ooit in een huiskamer begon en nu 1200m² omvat, tot stand kwam.

Azing Moltmaker, eigenaar van dit museum, kreeg op zijn vijftiende verjaardag, 28 juli 1973, zijn eerste platenspeler. Zijn zus vulde dit aan met enige singeltjes. Bij deze singles zat o.a.: “Michelle/Girl” , geschreven door Paul McCartney. 

Daarmee begint de historie van het museum. Hierbij moet wel een kanttekening worden geplaatst: voor Azing is dit na ruim veertig jaar nog steeds de slechtste Beatles single ooit. De verandering van interesse en de daaruit vloeiende passie kwam later dat jaar tot stand, toen hij bij zijn toenmalige schoolkameraad Jan Willem Brakenhoff de nummers “Let it be” en “Hey Jude” te horen kreeg. Azing ging voor de bijl en startte zijn eigen Beatles verzameling. Deze is inmiddels uitgegroeid tot de grootste tentoongestelde (privé) Beatles collectie ter wereld.

Het begon met singles en met name de verschillende lp hoezen waren een bron van inspiratie. Tot hij de eerste bootlegs (illegale plaatopname) in zijn collectie kreeg. Stel je voor, luisteren naar opnamen, die er eigenlijk niet mogen zijn. Hij specialiseerde zich op dit terrein en bood in 1977 zijn hulp aan bij een fanclub uit Nieuwegein. Deze wees hem echter af, hij had niet “gestudeerd” en kon derhalve geen inbreng leveren. Men nam zelfs niet de moeite zijn artikelen te lezen. Woest om deze reactie besloot hij zelf een Beatles fanclub te beginnen wat zich uiteindelijk ontpopte tot een museum, het Beatles Museum Alkmaar.

Op 6 juni 1978 richtte Azing de fanclub Beatles Fan Records op. Eerst kwamen er nieuwsbrieven, nou ja nieuwsbrieven, een gekopieerd velletje papier, meer was het niet. Daarna volgde de eerste bladen. De uitvoering was verre van professioneel, maar gaven wel de richting aan die Azing op wilde gaan: informatie geven over de muziek van The Beatles. Geen onzin, echte informatie vergaard door gedegen research.

 

Al in 1980 ging het niveau van het fanblad omhoog, de kopieën werden vervangen door offsetdruk. Naast de normale bladen begon Azing ook met het schrijven van specials. Deze specials bevatten één onderwerp. Zij gingen daarmee dieper op een bepaald specifiek onderwerp in en waren de eerste stap naar de boeken, die later zouden volgen. Azing had gezworen dat hij de andere fanclub zou laten zien dat ze een vergissing hadden begaan door hem af te wijzen en deze eed zou voor de echte Beatlesfans goed uitpakken.

Langzaam maar zeker breidde Azing zijn kennis en doelstellingen verder uit. Het fanclubblad en de specials kwamen er steeds beter uit te zien. Er werden Beatlesdagen georganiseerd en in 1980 opende Azing, toen nog in Krommenie, een Beatleswinkel. Het volgende jaar, op 6 juni 1981, slechts 3 jaar na de oprichting van de fanclub opende hij het eerste Beatles museum ter wereld. De opening werd verricht door de toenmalige DJ Tom Mulder van de populaire radiozender “Radio Veronica”. Zelfs Liverpool en Duitsland beschikten toentertijd nog niet over een Beatlesmuseum. Een korte periode verhuisde het museum naar Zaandam om daarna weer terug te keren naar Krommenie.

We maken een sprong in de tijd en belanden in de jaren negentig. Azing is vanuit Krommenie neergestreken in Alkmaar en blaast de fanclub, die het een aantal jaren rustig aan heeft gedaan, nieuw leven in. Er is veel veranderd sinds 1978, de techniek , de computers, internet, al deze zaken maken het mogelijk om bladen te maken die mooier en beter zijn dan alles daarvoor. 

 

Met het tijdschrift “Beatles Fan Next Generations”bereikte de fanclub een niveau dat nog nergens ter wereld was bereikt. Prachtige A4 bladen, mooi papier, duidelijke opmaak en…verkrijgbaar in elke boekwinkel van Nederland. De concurrentie had hier geen antwoord op en de nieuwe opmars kon beginnen, bladen, specials, het nieuwe Beatles museum en uiteindelijk boeken.  Het eerste Beatles Museum in Alkmaar opende haar deuren op de Laat.

 

Na een korte tijd verhuisde het museum naar de Kanaalkade. De fanclub – inmiddels voor de derde keer van naam veranderd – heette nu: “ Beatles 4-ever”. Het fanclubblad is een hardcover uitgave geworden. Hierin komen zaken voor die niet in de boeken van Azing beschreven worden. Het schrijven van boeken is een hele serieuze aangelegenheid geworden. Inmiddels zijn dat er eenenzestig in prachtige hardcover uitgaven. Een groot deel daarvan is tevens in het Engels uitgebracht.

De verzameling groeide gestaag en het museum werd veel te klein om de alsmaar groeiende collectie goed tot haar recht te laten komen. Dan komt begin 2014 een aanbod dat Azing niet af kan slaan. In de Noorder Arcade – schuin tegenover het kleine museum aan de Kanaalkade– kwam een prachtige ruimte van 1530m² leeg. Een droom wordt waarheid. Twee maanden noeste arbeid, waarbij de hele familie werd ingeschakeld. Dan is het op 29 november 2014 eindelijk zover, de opening van het nieuwe museum door niet minder dan drie burgemeesters uit Alkmaar, Hillegom en Blokker. Hillegom en Blokker zijn de enige plaatsen in Nederland waar The Beatles ooit optraden.

Helaas – en uiteindelijk toch niet – werd alweer na krap twee jaar, de huurovereenkomst verbroken en moest er worden uitgezien naar een andere locatie. Deze werd gevonden op het industrie terrein in Alkmaar Overstad en nog wel in de Culturele Hoek. Aan de Pettemerstraat nummer 12A lag 1200m2 klaar om een metamorfose te ondergaan. Weer werd er hard gewerkt en weer slaagde het vaste team er in om een bedrijfshal te verbouwen tot een hoogwaardig overzicht van The Fab Four. Op 4 juni 2016 werd de officiële opening verricht door wethouder Anjo van de Ven.

 

Minder meters misschien, maar door alle extra’s aan informatie nog meer een bezoek waard.

voetnoot: De Culturele Hoek van Alkmaar bestaat uit:

  • Vue en Het Filmhuis, bioscopen van formaat.
  • Victorie Podium
  • HAL25, alternatieve kunstbeweging
  • Het Beatles Museum Alkmaar.